Tausta
Codices Fennici - Suomen keskiajan ja 1500-luvun käsikirjoitukset
Codices Fennici -tutkimus- ja digitointihanke aloitti toimintansa Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa vuonna 2013. Tavoitteena oli kartoittaa, luetteloida ja digitoida ensimmäistä kertaa kaikki suomalaiset ja Suomeen liittyvät 1600-lukua edeltävät koodeksit modernin käsikirjoitustutkimuksen menetelmin. Hanke on luetteloinut ja digitoinut yli 200 Suomessa kirjoitettua tai käytettyä käsikirjoitusta tai käsikirjoitusfragmenttia, joista valtaosa sijaitsee kirjastoissa ja arkistoissa eri puolilla Suomea ja Ruotsia. Aineisto sisältää tekstejä hallinnon, juridiikan, liturgian, historian ja teologian aloilta. Hankkeen ulkopuolelle on jätetty keskushallinnollinen aineisto – tarkemmin ottaen Suomea koskeva voudintiliaineisto.
Digitoidut käsikirjoituskuvat julkaistaan yhdessä englanninkielisten kuvailutietojen kanssa. Käyttäjille tarjotaan tieteelliset luettelotiedot käsikirjoituksista. Kuvailut sisältävät tiedot käsikirjoituksen sisällöstä, käsikirjoituksesta esineenä ja käsikirjoituksen historiasta. Kuvailut on merkattu XML/TEI P5 -muodossa, ja käyttäjä ladata ne omalle koneelleen.
Codices Fennici täydentää muita Suomen keskiajan kirjallisten lähteiden kokoelmia: Diplomatarium Fennicum on Suomen keskiaikaisten asiakirjojen tietokanta, joka pohjautuu Reinhold Hausenin lähde-editioihin. Fragmenta membranea on tietokanta Kansalliskirjastossa säilytettävissä keskiaikaisista pergamenttifragmenteista, joita on uusiokäytetty voudintilien kansina.
Tekijät
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) on Codices Fennici -hankkeen vastuuorganisaatio, joka huolehtii digitaalisen kokoelman ylläpidosta ja koordinoi hanketta. Hankkeen johtoryhmä päättää hankkeen toteutuksesta ja varojen käytöstä. Johtoryhmään kuuluvat dosentti Tuomas Heikkilä, FT Meri Heinonen, professori Kaisa Häkkinen, dosentti Anu Lahtinen, FT Jesse Keskiaho, dosentti Marko Lamberg, professori emeritus Erkki Tuppurainen ja dosentti, pääsihteeri Tuomas M. S. Lehtonen.
Käsikirjoituskuvailuista ovat vastanneet tutkijat: Jesse Keskiaho, Ville Walta, Seppo Eskola ja Maria Kallio.
Kokoelma sisältää käsikirjoituksia useista eri arkistoista ja kirjastoista: Suomen Kansalliskirjasto (Helsinki), Suomen Kansallisarkisto (Helsinki), Suomen Kansallismuseo (Helsinki), Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkisto (Helsinki), Borgå gymnasiums bibliotek (Porvoo), Hämeenlinnan maakunta-arkisto, Kuopion kaupunginkirjasto, Maalahden kirkonarkisto, Naantalin kirkonarkisto, Turun maakunta-arkisto, Turun maakuntamuseo, Åbo akademis bibliotek (Turku), Vaasan maakunta-arkisto, Vöyrin kirkonarkisto, Kungliga bibliotek (Tukholma), Riksarkivet (Tukholma), Uppsala universitetsbibliotek, Finska kyrkan (Tukholma), Stiftsbibliotek (Linköping), Stifts- och landsbibliotek (Skara), Linnaarhiiv (Tallinna), Kongelige bibliotek (Kööpenhamina).
Tekninen toteutus ja graafinen suunnittelu: Flo Apps Oy
Codices Fennici on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) tutkimushanke. Hanketta ovat rahoittaneet Koneen Säätiö, Jane ja Aatos Erkon säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.