Skip to content

EtusivuHakuohjeita

Hakuohjeita

Codices Fennici sisältää yli 200 käsikirjoituksen digitaaliset kuvat, metatiedot ja kuvailutiedot. Käyttäjän voi selailla kaikkia käsikirjoituksia tai tiettyä kokoelmaa ja kohdistaa aineistoon hakuja.

Käyttäjä voi hakea koko aineistosta vapaatekstihaulla. Tietoja voi myös suodattaa käsikirjoituksen valmistusvuoden, kielen, käsikirjoitukseen liittyvät henkilöiden ja paikkojen ja käsikirjoituksen materiaalin perusteella.

Hakuja voi tehdä avainsanalla, boolen-haulla tai tarkkaan osumaan pohjautuen. Boolen-haku sallii hakua rajaavien tai laajentavien operaattoreiden käytön:

Plus-merkki (+) ennen sanaa edellyttää, että kaikkien hakusanojen on esiinnyttävä dokumentissa. Esimerkiksi: +Magnus +Eriksson. Haku löytää käsikirjoituskuvailut, joissa molemmat sanat esiintyvät.

Miinus-merkki (-) ennen sanaa sulkee annetun sanan haun ulkopuolelle. Esimerkiksi: Magnus -Eriksson. Haku löytää käsikirjoituskuvailut, joissa esiintyy sana Magnus, muttei sanaa Eriksson.

Tähti-merkillä (*) haettu sana voidaan katkaista eli merkin tilalla voi olla mikä tahansa merkki tai merkkijono. Esimerkiksi: magn*. Haku löytää käsikirjoitukset, joissa esiintyy sana Magnus, mutta myös käsikirjoitukset joissa esiintyvät esimerkiksi sanat magna, magnam, magno.

Lainausmerkeillä (" ") haetaan peräkkäin esiintyviä sanoja. Esimerkiksi: "Magnus Eriksson". Haku löytää käsikirjoituskuvailut, joissa sanat Magnus ja Eriksson esiintyvät peräkkäin.